MENNO VON BRUCKEN FOCK

EUROPE

EUROPE
EUROPE
013, Tilburg
zaterdag, november 13, 2004

In de jaren tachtig vooral was EUROPE het na ABBA de enige Zweedse band die over de hele wereld bekendheid genoot. De aansprekende melodieuze rock, uitgevoerd door knappe fraai gekapte jonge heren was in staat een groot publiek te bereiken.

Na een lange periode van afwezigheid zijn Haugland, Michaeli, Leven, Norum en Tempest weer bijeen en hebben een puik nieuw album uitgebracht: Start Out From The Dark. In een sobere setting en zonder liters haarlak en make up traden de heren aan met ‘ouderwetse’ monitoren vooraan op de vloer en een muur van boxen achter de band. Joey Tempest is nog steeds een aansprekende frontman die het publiek moeiteloos weet te bespelen. Al heeft zijn stem aan bereik ingeboet, in het lagere werk gaat het nog prima. Diverse nieuwe nummers als Flames, Hero en Wake Up Call werden met overtuiging gebracht terwijl oude krakers als Superstitious, Cherokee en Rock The Night het volle 013 aardig in beweging bracht.
Seven Doors Hotel werd uit volle borst meegezongen en (gelukkig voor hem) bij Carrie hoefde Tempest bijna helemaal niet te zingen. Wat merkwaardig dat het wereldwijd bekende riedeltje van slotstuk The Final Countdown van een schijfje moest komen maar goed, dik twee uur genieten van een overdonderende come back is desondanks mijn conclusie. Met gitaarheld Norum gaat Europe de wat rauwere kant op maar juist die is vandaag de dag nogal populair.

Op 8 maart 2004 zijn ze te bewonderen in Hardenberg (PODIUM), wordt vervolgd!