MENNO VON BRUCKEN FOCK

EPICA (NL)

EPICA (PLATO 3 april 2005)
EPICA (NL)( met KOTPELTO (FIN) en KAMELOT (USA))
Plato Helmond
zondag, april 3, 2005
Kotipelto + Kamelot

Het was goed bezet, heftig, hard en heeeeeel goed in Helmond! De Stratovarius zanger Timo Kotipelto had een waanzinnig goede band bij zich, waarbij vooral bassist Lauri Porra zich van zijn beste kant liet zien en horen met een bassolo waarin het Wilhelmus geïncorporeerd was! Vooral nummers van zijn solo-werk werden gebracht maar ook de Stratovarius hit Hunting High And Low kwam in een prima uitvoering voorbij gedenderd.

Daarna was het podium voor ons eigen Epica dat het laatste jaar een bijzonder positieve ontwikkeling door heeft gemaakt. De band oogt veel losser en tegelijk hechter en bracht nummers van zowel Phantom Of The Agony als ook een enkele van het prachtige nieuwe album Consign To Oblivion. Simone Simons zong werkelijk indrukwekkend en ik zou geneigd zijn om te zeggen haast nog beter dan op de nieuwe plaat! Ook haar podiumpresentatie straalt veel meer zelfvertrouwen uit: een lust voor oog en oor dus.

Dan eindelijk weer eens in Nederland: Kamelot. Drie Amerikanen, het ritme tandem Grillo (drums) en Barry (bas) en mastermind Thomas Youngblood (gitaar) samen met Noor Roy Khan als zanger. Een prachtige compilatie van de sterkste nummers van de afgelopen vier albums met uiteraard de nadruk op het laatste album The Black Halo. En al was er maar één gitarist en één zanger die af en toe een tikkeltje moeite had met de allerhoogste nootjes, de bombast van Kamelot kwam bijzonder goed uit de verf en mede dankzij de voortreffelijke hulp van Doro-toetsenman Oliver Palotai, die ook nog eens een prima solo neerzette. Liefhebbers van Rhapsody of Shaman moeten beslist maar eens naar Kamelot gaan luisteren! Vooral nummers als Center Of The Universe en Nights Of Arabia waren voor mij een ware traktatie.

Een uitstekend avond progressief getinte (gothic) metal waarbij klassieke elementen, virtuose instrumentbeheersing en magnifieke melodielijnen elkaar perfect vonden.