MENNO VON BRUCKEN FOCK

EDENBRIDGE (Support Serenity & Sylver Myst)

EDENBRIDGE
EDENBRIDGE
Het Front, Vroomshoop
vrijdag, september 25, 2009

Inmiddels heeft het Oostenrijkse Edenbridge, met al 6 studioalbums in de tas is in de ‘gothic-metal scene’ al een aardige reputatie opgebouwd onder aanvoering van gitarist/componist Lanvall. Maar liefst 3 concerten in Nederland waarvan één bij mij ‘om de hoek’. De avond, helaas met maar weinig publiek, werd geopend door het Brabantse Sylver Myst, de zoveelste volger van de grote namen als Nightwish en Within Temptation. Aardige, maar niet vreselijk makkelijk in het gehoor liggende muziek, echter wel composities waaraan men kan horen dat hier talent aan het werk is geweest. De zang vond ik niet echt overtuigend overkomen.

Meer indruk maakte het net als Edenbridge uit Oostenrijk afkomstige Serenity dat ook al een viertal studioalbums heeft uitgebracht. Aanstekelijke melodieuze metal met orkestrale randjes, een goede entertainende zanger, Georg Neuhauser, en een stel prima muzikanten. De concurrentie is groot maar liefhebbers van dit genre zouden beslist eens moeten luisteren naar hun laatste album Fallen Sanctuary (iO 83, met o.a. hulp van Oliver Philipps en Lanvall).

Edenbridge zelf zette een professionele show neer waarbij bassist Simon Holzknecht werd geleend van Serenity en bij beide bands een puike partij speelde. De wat verlegen ogende zangeres Sabine Edelsbacher is een opvallende verschijning met een zeer markant gezicht en een zeer herkenbare stem die echter live in combinatie met haar ‘stage-performance’ een tikkeltje tekort komt. Alhoewel zij vele zangeressen in het genre achter zich laat, geeft haar manier van zingen na verloop van tijd bij mij toch iets van gevoel van verveling. Dat de toetsen van een backing-track komen vind ik irritant. Als hoofdact is de band als geheel mij niet gevarieerd en explosief genoeg maar kwalitatief toch een dikke voldoende!

Setlist Sylver Myst:
Devoted Yet unable
Immortal Memories
Entangled By Lies
Escape From Reality
Heaven Blessed
Thrill For Tomorrow
My 3rd Eye

Setlist Serenity:
Intro (Pirates of the Carribean)
Reduced to Nothingness
Coldness Kills
Rust of Coming Ages
Fairytales
Velatum
Sheltered (By the Obscure)
Engraved Within
Encores:
Forever

Setlist Edenbridge:
Intro
Shadowplay
Remember Me
Undying Devotion
Wild Chase
Arcana
Evermore
Centennial Legend
The Undiscovered Land
Paramount
Fallen from Grace
My earth Dream
Encores:
Shine
Cheyenne Spirit

Links: www.serenity-band.com